Czy ktoś zna ową Wspólnotę???
Poznałam kiedyś Siostrę wydaje mi się że była z tej właśnie Wspólnoty , nie pamiętam imienia. Miała biały welon i medalik z Duchem Świętym gołąbkiem na czerwonym tle. Jeśli dobrze pamiętam to bardzo młoda wspólnota i chyba z Ukrainy. Ale nie jestem pewna.
Witaj, Nadiano!
Dzięki dobroci pewnego Kapłana udało mi się poznać owe Siostry! Masz rację, noszą białe weloniki, medalion z Duchem Świętym na czerwonym tle, i noszą szare habity (symbol niejako wejścia w szarość życia pośród ludzi). Wspólnota jest na Ukrainie, jest tam 8 sióstr, zaś w Polsce są od 2 lat, na terenie Diecezji Sandomierskiej. W Polsce są 3 siostry. Udało mi się nawet być z nimi na Adoracji, w ich domowej kaplicy! Jedna z sióstr pracuje w zakrystii, a jedna jest pielęgniarką - jeździ do chorych. Mają charyzmat kontemplacyjny - podobnie jak Wspólnota Maryi Oblubienicy na Pustyni, której dane są tuż pod Wsp. Niepokalanej Oblubienicy Ducha Św., a o której bywała tu już mowa... Warto odwiedzić Siostry w Rudzie Jastkowskiej i choćby się z nimi pomodlić.
Pozdrawiam!
czy ktoś może coś wiecej powiedziec o owej wspólnocie,skąd dokładnie pochodzą,i jak wygląda formacja? czy siostry mają jakieś fotki w necie lub własną stronkę?
Przepraszam, a co się stało z tematem Wspólnoty Sióstr Maryi Oblubienicy na Pustyni???
Witaj, Francesco...
To, że wspomniałam o tamtej Wspólnocie, to tylko tak przy okazji, ale nie zmieniajmy tematu, dobrze?
Jeżeli chcesz - to zapraszam na priv.
We Wspólnocie Obl. Ducha Św. są na pewno 2 Polski. W ogóle Wspólnota powstała w Polsce, w okolicach Sandomierza (o ile dobrze kojarzę), założył ją jakiś Kapłan. Ale mówię - najlepiej tam pojechać i poznać te przesympatyczne Siostry. Na Ukrainie jest dom formacyjny, Nowicjat.
Nie wiedziałam że Siostry mają dom na podkarpaciu, ja spotkałam tą Siostrę w Krakowie, chyba studiowała. I faktycznie miała coś w sobie taki Boży pokój i niesamowitą radość:)
I owszem, miałam podobne odczucie... Ruda Jastkowska, to miejscowość oddalona kilka kilometrów od Stalowej Woli. Siostry zapraszają do swojej kaplicy ludzi z sąsiedztwa, można z nimi uczestniczyć w modlitwie. Co jakiś czas również są Msze Św. w siostrzanej kaplicy. Są na prawdę bardzo radosne.
Siostry są nastawione na modlitwę i kontemplację, ale ponieważ trzeba się z czegoś utrzymać - podejmują prace na zewnątrz.
Macie jakąś fotkę?
w dalszym ciągu proszę o info na temat formacji, i czy siostry są obrzadku katolickiego?
Wejdź na stronę i poczytaj. Skoro prosisz, to tak trudno samemu poszukać?
Czy mogłabym poprosić o adres (stronę www) tych sióstr? Wczoraj próbowałam, ale nie udało mi się znaleźć nic poza listą , na której siostry są wymienione. Szukać nie jest trudno, znaleźć się mimo długich stsrań nie udało.
Podejrzewam, że Siostry nie posiadają strony www. ... Żyją bardzo skromnie, chociaż - jak mówiły śmiejąc się - życie nakazało im kupić samochód, ponieważ mieszkają na wiosce, i mają "wszędzie daleko". Wcześniej jedna z nich (chyba ponad 50-latka; śmiała się przy tym BARDZO) musiała zrobić prawo jazdy!
A jednak są ludzie, którzy wcale nie dążą do rozgłosu, i obywają się bez niby dla nas niezbędnych rzeczy ;-) Proszę zauważyć, że na stronce sandomierskiej nie ma podanego nawet numeru telefonu.
Barka na "wierze" z Florentyną na czele
http://kosciol.wiara.pl/doc/1381551.Bylo-jak-w-niebie
o, szkoda, że nie podali jakie to forum
z artykułu nie wywnioskowałem - ile jest sióstr? w trzech domach, tak??
Taki artykuł o siostrach znalazłam: http://slowopolskie.org/zgromadzenie-du … podolskim/