Bardzo jestem ciekawa, które z tajemnic życia Jezusa i Maryi rozważane w Różańcu są Barkowiczom najbliższe. Zachęcam do wypowiedzi z uzasadniemiem. Mogą być podawane pojedyncze tajemnice lub któraś z 4 części.
Lubie Nawiedzenie Św. Elżbiety, ale nie mam żadnego specjalnego powodu. Po prostu tą najbardziej lubie.
Ostatnio edytowany przez Kasia233 (2013-08-16 16:41:05)
Ja bardzo kocham Modlitwe Rozancowa - wszystkie tajemnice sa mi bliskie i wszystkie jednakowo ze tak to okresle "lubie" - Rozaniec jest tak wspaniala modlitwa przez nia zdobywamy i otwieramy Serce Boga.
Przyznam jednak, ze zaobserwowalam u siebie - ze w zaleznosci od tego co przezywam odmawiam chetniej okreslone czesci rozanca- np gdy dzieje sie cos trudnego w moim zyciu lub w zyciu osob mi bliskich badz polecajacych sie mojej modlitwie - wtedy "siegam" Tajemnice Bolesne , gdy zas wszystko sie uklada a w sercu jest pragnienie dziekczynienia wtedy odmawiam Tajemnice Radosne i Chwalebne, a gdy potrzebuje zrozumiec cos, kogos to wtedy odmawiam Tajemnice Swiatla.
Jestem tez w Rozy Rozancowej i na kazdy miesiac mam przydzielana konkretna tajemnice - to tez daje mi wiele pokoju -ze odmawiam akurat ta tajemnice, ktorej najbardziej potrzebuje moja dusza
Kasia233 napisał(a):
Lubie Nawiedzenie Św. Elżbiety
Ja też Św. Elżbieta to postać, która bardzo daje do myślenia - przez większość swojego życia nie mogła doczekać się potomstwa i będąc już w podeszłym wieku, otrzymała dar macierzyństwa, została matką tego, który niejako przetarł szlaki Jezusowi... W jej obecności Maryja wygłasza słynne "Magnificat", w którym daje wyraz swojej wdzięczności za dar bycia Matką Zbawiciela. O wyjątkowości tego spotkania świadczy fakt, że gdy Maryja pozdrowiła Elżbietę, dzieciątko w łonie tej drugiej poruszyło się z radości.
Kolejną moją ulubioną tajemnicą jest wesele w Kanie Galilejskiej - bo po prostu lubię tajemnice wiążące się z tematyką małżeńską i rodzinną
Nie potrafię wytłumaczyć "racjonalnie", ale mi najbliższe sercu są Tajemnice Bolesne - a szczególnie Cierniem Ukoronowanie. Czemu akurat ta?...Może dlatego, że ukazuje jak bardzo musiał się dać poniżyć i upokorzyć Jezus, aby nas zbawić. Lubię też rozmyślać nad Przemienieniem na Górze Tabor.
Ja najbardziej lubię Nawiedzenie św.Elżbiety. Dlaczego? Może dlatego, że Elżbieta i Maryja są dla mnie wzorem przyjaźni? Sama nie umiem tego dokładnie wytłumaczyć. Bardzo też lubię Zwiastowanie Najświętszej Maryi Panny.
Widzę, że II tajemnica radosna ma wielu fanów, nawet nie przypuszczałabym o tym. Kocham tę tajemnicę na swój sposób. Ja, człowiek grzeszny, chwiejny, ciężko pracujący, mający swoje wzloty i upadki nie przestaję się zadziwiać "skąd że mi to, ze Matka mojego Pana przychodzi do mnie?..."
bo nieustannie czuję Jej wielką miłość, bliskość. I słowa te rozumię dosłownie, bo nasze gwarowe "przychodzić" oznacza więcej: oznacza nie tylko przybycie, ale i troskę, opiekę nad kimś, wsparcie, wyraża przywiązanie do kogoś i zażyłość. Muszę to udokładnić: skądże mi to, że sama Matka Najświętsza okazuje przywiązanie do kogoś takiego, jak Kaati? Jedyna odpowiedź to jest taka, że jest Ona prawdziwą Mamą i nie potrafi nie kochać.
A ponieważ brakuje słów i stają się niepotrzebne, jedyne, co można zrobić, to schylić w szacunku głowę i przyznać ze wzruszeniem za świętą Elżbietą: "Błogosławiona jesteś, któraś uwierzyła..."
Rozważając o tej tajemnicy mam wrażenie, że choćbym nie wiadomo jak upadła, to Ona nigdy się mnie nie wyrzeknie, ale gotowa będzie przyjść, kiedy będzie mi zbyt ciężko.
Widzę, że jestem w większości ponieważ również najbardziej mi bliskiej i najbardziej przeze mnie lubiane jest Nawiedzenie Św. Elżbiety.
Hmm, moja pierwsza reakcja była: "Nie wiem.". Ale po chwili zastanowienia myślę, że moją ulubioną tajemnicą jest Ustanowienie Eucharystii. Co więcej mógł nam dać Zbawiciel? Poza tym tajemnica kapłaństwa... Ta tajemnica pomaga mi i zaprasza do modlitwy za kapłanów Jezusa.